Produk · Sakit Sendi · sakit sendi · Testimoni

Sakit Lutut Punca Emak Ayah Susah Nak Rukuk Dan Sujud Ketika Solat. Apa Nak Buat?

Apa Yang Boleh Kita Buat Untuk Kurangkan Sakit Lutut Ketika Solat?

Lutut kita amatlah penting dalam melakukan pelbagai aktiviti harian. Kalau lutut kita sakit, mulalah lambat kerja kita nak buat, terutamanya semasa solat. Nak berdiri susah, nak rukuk susah, nak sujud pun susah. Betul tak? Jadi, untuk mendapatkan solat yang sempurna dan selesa, kita wajiblah jaga lutut kita baik-baik.

Punca Sakit Lutut

Lutut kita mempunyai pelincir bagi memudahkan pergerakan. Pelincir ini boleh menyusut bergantung kepada usia kita. Apabila pelincir ini mula berkurangan, tulang lutut kita mula bergeser antara satu sama lain. Bila dah bergeser tu, itulah yang menyebabkan lutut kita sakit.

Analoginya mudah sahaja. Bayangkan engsel pintu bilik kita. Bla engsel itu banyak minyak, mudah untuk kita buka dan tutup pintu. Tapi, apabila engsel mula berkarat dan kurang pelincir (minyak), pintu kita mula berbunyi apabila ia bergerak. Betul tak? Begitu jugalah dengan lutut kita.

Antara sebab-sebab lain lutut kita sakit adalah:

  1. Badan yang gemuk – bila badan kita berat, lutut kita perlu bekerja keras untuk menampung badan kita. Ia boleh membuatkan lutut kita sakit
  2. Tulang rapuh – tulang dah tak cukup kalsium ataupun tulang yang kurang mampat juga boleh menyebabkan sakit lutut
  3. Kemalangan – kemalangan yang melibatkan lutut nolwh mengakibatkan lutut menjadi lemah dan kurang berupaya untuk bergerak aktif.
  4. Kesan Gout – asid urik yang tinggi, jadikan badan kita penuh toksik, dan lutut kita mudah sakit bila kita ada gout
  5. Bersukan lasakinjured masa bersukan boleh mengakibatkan ligamen koyak dan lutut sakit.
  6. Usia yang Kian meningkat – semakin tua pelincir di antara lutut kian berkurang menyebabkan pergeseran selalu berlaku. Tulang antara sambungan lutut yang selalu bergeser akan menyebabkan sendi lutut makin sakit.

Pernah mengalami masalah-masalah di atas? Mungkin itulah sebab kenapa lutut kita sakit. Akibatnya, agak sukarlah untuk kita solat.

Aktiviti Yang Boleh Mengurangkan Sakit Lutut

Terdapat banyak perkara yang kita boleh buat untuk mengurangkan sakit lutut, tak kiralah cara tradisional mahupun moden. Antaranya ialah:

a. letak ais atas lutut

Apabila kita letak benda sejuk, seperti ais di atas lutut kita, ia membuatkan lutut kita sedikit kebas dan ini membantu melegakan keradangan sendi pada lutut.

b. Membuat akupuntur

Teknik akupuntur memang terkenal untuk melegakan saraf-saraf dan urat-urat yang tegang. Bolehlah cuba cucuk jarum di point-point yang sakit di lutut kita itu untuk mengurangkan sakit.

c. Kuruskan badan 

Oleh sebab badan berat, lutut kita mudah sakit sebab menampung berat yang berlebihan. Jadi, eloklah turunkan berat untuk mengurangkan beban pada lutut.

Ini adalah antara perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan sakit lutut. Tapi, teknik-teknik ini tidak mampu bertahan lama pun. Sampai bila kita nak letak ais bila lutut kita sakit? Semua ini hanyalah sementara sahaja.

Paling penting, kita perlukan menjaga pemakanan kita dan juga diet harian kita supaya sendi dan lutut kita sentiasa sihat. Jadi, apa yang kita perlu makan untuk pastikan lutut kita sentiasa sihat?

Makanan yang perlu kita amalkan untuk mengurangkan sakit lutut

Makanan dan diet harian kita mestilah seimbang dan kaya dengan vitamin-vitamin ini. Vitamin-vitamin ini sangat diperlukan oleh tulang dan juga sendi lutut kita.

1. Antioksidan

Makanan yang tinggi antioksidan seperti makanan yang kaya dengan Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E juga penting untuk kesihatan lutut dan sendi. Ini kerana antioksidan  membantu melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan sel-sel kita menua dengan lebih cepat.Antara makanan yang tinggi antioksidan adalah kekacan dan juga semua jenis beri seperti strawberi.

2. Kalsium

Mak ayah kita perlukan kalsium setiap hari bagi mengelakkan lutut makin rapuh supaya boleh solat dengan selesa. Makanan yang tinggi kalsium boleh membantu meningkatkan kepadatan tulang kita, sekaligus mengurangkan sakit lutut.

Antara makanan yang tinggi kalsium adalah seperti susu, keju, ikan bilis dan sebagainya.

3. Kolagen

Makanan dan minuman yang tinggi kolagen berupaya untuk menambah pelincir yang memegang lutut agar lutut kita tidak bergeser antara satu sama lain. Kolagen juga penting untuk mengelakkan sendi-sendi lutut mengalami penuaan sebelum usia.

4. Minyak ikan

Minyak ikan bukan sekadar tajamkan otak, tapi penting juga untuk kesihatan sendi dan lutut. Ini kerana minyak ikan membantu melicinkan pergerakan lutut dan mengurangkan keradangan. Ia akan membuat lutut mak ayah kita rasa lebih selesa dan mengurangkan sakit.

Antara makanan yang kaya dengan minyak ikan adalah ikan salmon, ikan tuna, dan susu kambing.

5. Protein

Sumber protein banyak membantu kesihatan sendi lutut. Ini kerana protein membantu membina sel-sel baru yang lebih sihat.

Antara sumber protein yang bagus untuk diambil ialah daging merah dan ikan seperti salmon dan tuna.

Makanan harian kita memang terdapat sumber-sumber vitamin ini, tapi disebabkan oleh bahan kimia yang digunakan dalam proses penanaman ataupun cara kita memasak makanan tersebut, vitamin-vitamin ini makin hilang. Oleh yang demikian, keperluan vitamin yang kita perlukan itu tidak mencukupi.

Jadi, alternatif terbaik untuk mencukupkan vitamin-vitamin yang diperlukan lutut adalah dengan pengambilan suplement. Tapi, bukan sebarang suplement tau. Suplement yang kita pilih mestilah yang semulajadi tanpa bahan kimia bahaya mahupun sintetik.

Suplement-suplement untuk Sakit sendi Lutut

Antara produk-produk kesihatan yang menggunakan bahan semulajadi adalah Shaklee. Shaklee akan memastikan bahan-bahan yang digunakan menjalani ujian klinikal sebelum digunakan.

Untuk kesihatan sendi lutut yang optimum, Syu sarankan pengambilan Premium Set Sendi Lutut. Setiap suplement yang terdapat dalam set ini mempunyai fungsi yang berlainan untuk memastikan sendi lutut kita mampu bergerak demi memudahkan solat dan ibadah harian kita.

1. Vivix

Vivix yang kaya dengan resveratrol dan polifenol membantu untuk membaikkan sel-sel lutut hingga ke peringkat DNA.

Ia membantu mengurangkan daya geseran antara tulang lutut untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan lutut.

2. Collagen Powder

Oleh kerana mempunyai molekul Collagen Powder Shaklee amatlah halus, ia mudah diserap oleh badan kita dan juga sumber terbaik untuk dijadikan pelincir pada ligamen lutut kita.

Lagi banyak kolagen yang ada, lagi pejal dan anjal ligamen lutut. Jadi, ia akan membantu mengurangkan geseran antara tulang lutut kita.

3. Omega Guard

Omega Guard berfungsi sebagai anti-keradangan. Ini akan membantu mengurangkan rasa sengal dan bengkak pada lutut kita. Ia akan buat kita lebih selesa.

4. Ostematrix

Ostematrix adalah pil kalsium yang amat penting pada tulang. Salah satu sebab sakit sebdi adalah tulang kita yang kurang mampat.

Dengan pengambilan ostematrix, ia mampu meningkatkan kemampatan tulang kita agar tulang kita mampu menampung beban badan kita.

5. ESP

ESP adalah produk protein soya yang terbaik untuk membantu membina sel-sel baru yang lebih sihat. Ia juga membantu penyerapan kolagen dengan lebih baik.

Sendi-sendi kita perlukan makanan yang terbaik untuk mengurangkan kesakitan dan Premium Set Sendi Shaklee adalah sumber terbaik untuk mendapatkan lutut yang sihat.

Apa kata Orang Ramai

 

 

 

 

Ambil Tindakan Segera

Sakit sendi boleh berkurang, cuma kita perlukan cara yang terbaik untuk mendapatkan kesihatan lutut yang optimum. Jangan biarkan sendi lutut kita berterusan sakit. Kita mampu mengubahnya.

Untuk mak ayah tersayang, Set ini amatlah bernilai demi mendapatkan kesihatan lutut yang terbaik. Set ini mampu untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan pda sendi lutut orang tersayang kita.

Set ini amatlah murah jika dibandingkan dengan solat yang selesa yang mak ayah kita dapat lakukan. Dan set ini amatlah berharga demi melihat mak ayah kita dapat berjalan tanpa perlukan tongkat dan tanpa perlu memapah dinding kan?

kita mampu melihat mak ayah kita tersenyum sebab tiada lagi kesakitan bisa-bisa lutut. Kita mesti bahagia melihat senyum mak ayah kan? Tiada lagi muka kelat menahan sakit lutut 😍

Mudah sahaja untuk dapatkan set lutut ini.

1. Boleh klik terus DI SINI untuk membeli sendiri. Set ini akan dipos terus ke alamat yang anda kehendaki.

Tapi, jangan lupa whatssap Syu untuk dapatkan konsultasi EKSKLUSIF daripada Syu ye.

2. Whatssap Syu terus di 0192198621 untuk sebaeang pertanyaan dan pembelian. Syu jamin anda akan diberi layanan tip top sampai puas.

Love,

Syu Amir

0192198621

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.