Kencing Manis/Diabetis · Produk

Macam mana Resveratrol Membantu Menurunkan Paras Gula Dalam Darah?

Resveratrol Membantu Menurunkan Paras Gula Dalam Darah

Penyakit kencing manis amatlah membimbangkan sekarang ini. Hampir 3.5 juta penduduk di Malaysia menghidap penyakit diabetis dan rata-rata tudak mengetahui yang mereka menghidap penyakit ini sehinggalah sesuatu yang buruk terjadi kepada mereka seperti pitam, pening-pening dan sebagainya. Jadi, bagaimana nak mengawal paras gula dalam darah agar tidak mendapat penyakit ini?

Baru-baru ini Syu dapat tahu seorang yang Syu kenal menghidapi diabetis. Muda lagi, belim sampai 40 tahun pun lagi. Ya Allah, masa tu Syu rasa takut sangat sebab umur bukan lagi pengukur kepada penyakit ini. Budak belasan tahun pun boleh dapat diabetis, apatah lagi orang umur 30an.

Punca-punca diabetis

1. Pemakan yang kurang sihat

Makanan manis sememangnya menjadi pilihan pesakit yang menghidapi diabetis. Kalau tak, macam mana paras gula boleh tinggi sangat dalam darah tu kan?

Apabila selalu sangat makan manis selama beberapa tahun boleh menjadi punca insulin kurang berfungsi untuk membuka jalan agar glukosa masuk ke dalam sel untuk menukarknnya kepada tenaga. Jadi, glukosa akan termendak di dalam salran darah sahaja.

2. Kurang beraktiviti

3. Stress dan kurang tidur

Kajian mengatakan bawaha orang yang stress dan kurang tidur berisiko untuk menghidapi diabetis. Ini kerana apabila kita stress, ia meningkatkan kortisol, menyebabkan insulin tidak dapat digunakan.

4. Merokok

5. Sejarah keluarga

Kita lebih berisiko untuk menghidapi kencing manis apabila mempunyai ibu ayah yang menghidapinya.

.

Ini adalah punca-punca yang menyebabkan diabetis semakin meningkat di kalangan kita. Ia amat bahaya kerana ia boleh menyebabkan lebih banyak komplikasi penyakit kronik yang lain seperti sakit jantung, darah tinggi, dan sebagainya.


Kesan bahaya akibat diabetis


Macam mana kita nak mengawal paras gula dalam darah kita supaya kita dapat kurankan penyakit diabetis ini?

1. Bersenam – bersenam boleh menurunkan paras gula dalam darah kita.

2. Mengawal makanan manis

Kurangkan makan makanan manis. Lagipun makanan manis bukannya baik untuk badan pun kan.

3. Kurangkan ‘refined carbs’

Makanan refined carbs adalah seperti cereal, pasta, beras putih, dan roti putih. Boleh gantikan dengan beras perang dan roti wholemeal.

4. Pengambilan Resveratrol

Resveratrol amatlah penting dalam membantu mengawal paras gula dalam darah, sekaligus menurunkan bacaan gula dalam badan kita.

Fungsi Resveratrol

Apa yang bagus sangat resveratrol ini sampai boleh turunkan paras gula?

1. Meningkatkan sensitiviti insulin

Apabila insulin lebih sensitif, ia berupaya untuk merangsang pembukaan laluan glukosa agar dapat diserap dan ditukar kepada tenaga.

2. Mengurangkan rintangan insulin

Pesakit diabetis mengalami rintangan insulin, di mana reseptor insulin tidak berfungsi dengan baik untuk menyerap glukosa.

Jadi, fungsi resveratrol adalah mengurangkan rintangan insulin. Apabila insulin berfungsi dengan baik, reseptor insulin akan terapung dan melekat di luar pemukaan sel untuk menyerap glukosa dan menukarkannya kepada tenaga.

3. Membaiki sel-sel hingga ke peringkat DNA

Resveratrol berfungsi untuk membaiki sel-sel hingga ke peringkat DNA. Apabila sel-sel kita sihat, organ-organ kita akan lebih sihat dan berfungsi dengan baik. Secara langsung ia akan membantu melawan sel-sel yang rosak dan melindungi sel-sel yang sihat agar tidak berjangkit sekali.

4. Perlahankan sindrom resistansi insulin

Pesakit kencing manis akan mengalami resistansi insulin, di mana insulin tidak dapat berfungsi dengan baik dan sel tidak mendapat signal untuk menyerap kandungan glukosa untuk ditukarkan kepada tenaga.

Resveratrol membantu untuk memperlahankan proses ini supaya insulin akan sentiasa berfungsi dengan baik.

5. Mengawal kepekatan gula dalam darah

Apabila karbohidrat tinggi dalam badan, kandungan gula pun akan meningkat dalam darah.

Polifenol dan resveratrol membantu melambatkan proses pencernaan dan penyerapan karbohidrat ke dalam darah dan mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi dalam darah.

6. Mengelakkan kerosakan mata dan menyembuhkan luka

Kandungan resveratrol dan polifenol akan membantu untuk membaiki penglihatan dan juga menyembuhkan luka.

7. Mencegah Pembentukan Protein AGE

Protein AGE berlaku apabila badan kita mengandungi protein dan gula yang berlebihan sehingga menjadikan pengumpulan gula.

Resveratrol akan memperlahankan pembentukan protein AGE ini supaya paras gula dapat dikawal.

Mana nak dapat sumber resveratrol?

Resveratrol boleh didapati daripada anggur dan berries. Kandungan resveratrol terdapat di bahagian kulit buah anggur, seperti anggur muscadine.

Tetapi, sebiji buah anggur tak mampu unuk mencukupkan keperluan resveratrol harian kita. Sanggup ke nak makan berkilo-kilo buah anggur sehari untuk cukupkan dos harian kita? Boleh ke dapat stok buah anggur yang banyak setiap hari?

Paling senang nak dapatkan sumber resveratrol adalah dalam Vivix. Kandungan resveratrol dalam Vivix adalah 98% tau. Dan apabila ia bergabung dengan polifenol yang lain di dalam Vivix, ia menjadikan Vivix 10X ganda lebih berkesan daripada resveratrol sahaja. Sebab itulah kita hanya perlukan sesudu kecil sahaja setiap hari untuk dapatkan dos yang mencukupi untuk membaiki sel-sel kita.

Bagi sesiapa yang mengalami diabetis dan kencing manis, Syu sangat-sangat sarankan Untuk mengambil Vivix setiap hari. Ia mampu untuk mengawal paras gula dalam darah sekaligus mengembalikan kesihatan tubuh yang optimum.

Jangan tunggu lama-lama. Dapatkan Vivivx sekarang. Jangan tunggu sampai kaki hitam nak kena potong baru nak mencari alternatif. Lagi menakutkan, jangan sampai buah pinggang rosak sampai nak kena dialisis setiap minggu baru nak menyesal. Cegahlah segera sebelum ianya makin parah.


Kesan Menakutkan Akibat Diabetis Berpanjangan


Sebotol Vivix hanyalah RM 475.00. Ianya sangat berbaloi demi mendapatkan kesihatan yang terbaik.

Melaburlah sekarang untuk kesihatan yang baik tanpa diabetis kerana kos rawatan dan ubat bagi kencing manis amatlah mahal berbanding harga Vivix ini.

Hubungi Syu segera untuk dapatkan Vivix anda hari ini.

Love,

Syu Amir (1139539)

Pengedar Sah Shaklee JB dan Sekitarnya

Proud Founder of Diamonds Legacy

0192198621

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.