Produk · Sakit Sendi · Testimoni

Kecederaan semasa bersukan boleh mengakibatkan sakit lutut

Kecederaan Lutut Semasa Bersukan Amat Bahaya Untuk Jangka Masa Panjang

Sukan lasak amat digemari, terutamanya di kalangan lelaki. Tetapi, sukan lasak ini juga amatlah bahaya jika kita mengalami kecederaan, lagi-lagi di bahagian lutut. Silap hari bulan, kita tidak dapat bersukan dah. Mesti kita tak mahu kan? Jadi, di samping beriya-iya bersukan, jagalah diri kita agar tidak tercedera teruk di bahagian kaki dan lutut kita.

Lutut kita mempunyai ligamen yang memegang tulang antara lutut kita. Jika ligamen itu koyak, kita akan mengalami kesakitan lutut yang sangat pedih dan berkemungkinan berpanjangan. Sebab itulah ramai ahli sukan yang mengalami ligamen koyak akan direhatkan selama beberapa bulan untuk memastikan ligamennya pulih kembali. Ada juga yang koyaknya teruk sangat sehinggakan ia memerlukan pembedahan untuk membaikinya.

Alternatif Penjagaan Lutut

Akan tetapi, sebelum terpaksa menjalani pembedahan, boleh juga kita mencuba pelbagai alternatif lain untuk mengurangkan sakit lutut dan ligamen kita.

1.Berurut

Mengurut lutut secara perlahan selepas bersukan membantu melegakan urat dan otot di sekeliling lutut kita agar tidak sakit. Macam kita bersenam, selepas warm-up, kena ada cool-down di akhirnya kan? Sama jugalah dengan lutut kita.

2. Letak ais/benda sejuk atas lutut

Selepas bersenam dan bersukan, elok juga kita meletakkan ais atas lutut kita supaya lutut kita dapat berehat.

3. Elak gunakan lutut terlalu kerap dengan lasak

Lutut kita tidak boleh dipaksa untuk bergerak dengan cepat. Jika selalu sangat dipaksa, pelincir lutut kita akan cepat berkurang, dan itu akan menyebabkan pergeseran berlaku antara tulang lutut. Geseran itu boleh menyebabkan lutut kita berbunyi macam pintu berkarat yang dibuka dengan kasar.

4. Mengamalkan vitamin

Orang yang bersukan memerlukan vitamin untuk melindungi seluruh badan termasuklah lutut. Bahagian kaki mudah mengalami kecederaan, seperti ketegangan otot, koyak tisu dan juga ligamen.


Bila mengalami kecederaan masa bersukan, baru nak makan suplement. Cuba tengok betapa gembiranya beliau setelah boleh bersukan kembali!


Cadangan Vitamin Untuk Melindungi Lutut Agar Tidak Cedera

Terdapat beberapa vitamin yang amat diperlukan bagi menjaga kesihatan lutut semasa bersukan. Takut la kan nanti soft tissue lutut kita cedera macam abang hensem dalam video tu. Terus tak dapat nak bersukan. Baiklah kita lindungi dahulu betul tak?

1. Vivix

Vivix merangkumi semua bahagin badan kita kerana fungsi vivix ini adalah membaiki sel-sel DNA kita. Apabila sel kita sihat, tisu dan organ kita akan lebih sihat.

Vivix mengandungi resveratrol, salah satu gabungan polifenol yang amat berkuasa dalam pembaikan sel. Resveratrol di dalam vivix membantu:

a. menguatkan sendi dan juga menganjalkan ligamen lutut kita.

b. Membantu mengurangkan lutut dari bergeser.

2. Collagen powder

Collagen powder berfungsi sebagai pelincir yang membantu untuk mengurangkan geseran dan juga mengelakkan sendi-sendi lutut dari sakit.

3. Omega Guard

Omega Guard pula membantu pesakit sendi untuk mengurangkan keradangan dan bengkak urat dan otot kaki.

4. Ostematrix

Ostematrix adalah pil kalsium yang membantu untuk menguatkan tulang kita bagi menahan beban badan semasa kesakitan lutut.

Buat Keputusan Segera

Belum terlambat untuk kita kembali bersukan. Cuma, kita perlu vitamin dan suplement untuk membantu melindungi badan kita dari tecedera. Setiap yang cedera mesti ada vitamin yang serasi, dan mungkin inilah Set sendi yang anda cari selama ini.

Sampai bila nak tahan kesakitan akibat bersukan? Sampai bila kita nak tahan diri kita dari bersukan kembali? Tak sayang ke tinggalkan sukan semata-mata kecederaan yang boleh dibaiki?

Fikirkanlah, dan buat keputusan segera. Hubungi Syu di 019 219 8621 untuk mendapatkan Set Sendi Premium ini agar anda boleh kembali bersukan dan lakukan apa yang anda sukai.

love,

Syu Amir

019 219 8621

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge