Berpantang · Premium Product · Produk · Vivix

4 Cara Mudah Hilangkan Perut Menggelebeh Selepas Bersalin Czer

Bismillah. Bila bersalin czer, salah satu perkara yang Syu tak boleh buat adalah berurut macam mana bersalin normal. Masa bersalin normal, kita urut badan menyiarap kan? Masa bersalin czer, tak boleh nak menyiarap. Lagi satu, bahagian rahim dan sekitarnya langsung tak boleh sentuh. Tak boleh urut, tak boleh tungku, semua la tak boleh. Kalau semua… Continue reading 4 Cara Mudah Hilangkan Perut Menggelebeh Selepas Bersalin Czer

my life

Pengalaman Bersalin Czer Buat Kali Pertama

[Awas. Post Ini Agak Panjang. Terima kasih kerana sudi baca sampai habis] Bismillah. Syu bersalin anak ke-5 lebih kurang 6 bulan lepas. Memang pengalaman yang tak dapat nak dilupakan sungguh. Syu share la di sini untuk kenangan walaupun dah Umar Sulaiman dah 6 bulan baru nak tulis di sini..hehe… 24 Oktober 2019 Pagi-pagi Syu bangun… Continue reading Pengalaman Bersalin Czer Buat Kali Pertama

Anak-anak · Muhasabah Diri · my life

10 Tips Berkomunikasi Dengan Anak Yang Berkesan

Mak ayah, tak kiralah bekerja sendiri or bekerja makan gaji or surirumah sepenuh masa mahukan anak-anak yang mendengar kata sepanjang masa, betul tak? Kalau anak tak dengar cakap, mulalah kita naik angin, mulalah kita nak marah-marah mereka. Kalau boleh kita tak nak ada sebarang pertengkaran antara kita dan anak. Kita nak mereka patuh setiap arahan… Continue reading 10 Tips Berkomunikasi Dengan Anak Yang Berkesan

Business Opportunity

Tips Untuk Suri Rumah Menguruskan Bisnes Walaupun Mempunyai Anak Yang Ramai

Bismillah. Di zaman sekarang nie, di mana kos sara hidup sangat tinggi, kebanyakan dari kita semua memang memerlukan income tambahan. Lagi-lagi bila kita mempunyai anak yang ramai. Banyak barang-barang yang diperlukan oleh anak-anak kita, tak kiralah barang sekolah, barang permainan, kelas-kelas tambahan dan sebagainya. Semuanya perlukan duit. Macam mana nak buat kalau gaji suami kita… Continue reading Tips Untuk Suri Rumah Menguruskan Bisnes Walaupun Mempunyai Anak Yang Ramai

Uncategorized

Perkara Perlu Dilakukan Ibu Berpantang Agar Jahitan Czer Tidak Terbuka

Syu dah alami kedua-dua cara bersalin. Normal delivery pernah, emergency czer pun pernah. Dua-dua cara bersalin memerlukan cara penjagaan luka bersalin yang berbeza. Tak boleh nak samakan cara jaga luka bersalin normal dan luka bersalin czer. Syu ingat lagi, masa bersalin normal untuk 4 orang anak, luka bersalin agak senang nak dijaga. Cuma beberapa hari… Continue reading Perkara Perlu Dilakukan Ibu Berpantang Agar Jahitan Czer Tidak Terbuka

Berpantang · Premium Product · Produk · Vivix

Sarapan Berkhasiat Untuk Ibu Berpantang

Semasa berpantang, mummy-mummy perlukan makanan yang berkhasiat untuk membaik-pulihkan badan yang dah penat melahirkan baby. Ikut orang-orang tua, banyak urat putus masa melahirkan anak nie, tak kiralah bersalin normal mahupun czer. Jadi, semasa berpantang nie la nak kembalikan tenaga dalam badan mummy semula. Pada Syu, ada macam-macam perkara yang kita boleh buat untuk pulihkan tenaga… Continue reading Sarapan Berkhasiat Untuk Ibu Berpantang

Berpantang · Produk

Cara Cuci Luka Jahitan Czer Agar Tidak Dijangkiti Kuman

Bismillah. Hari nie tetiba Syu teringat pasal luka jahitan czer yang hampir-hampir bernanah suatu ketika dulu. Masa tu memang takut sangat sebab banyak sangat orang cerita luka jahitan terbukak sampai kena jahit semula. Seramnya. Memang mohon sangat dijauhkan dari Syu pun kena alaminya. 3 minggu lepas bersalin, luka jahitan czer tu masih belum kering sepenuhnya.… Continue reading Cara Cuci Luka Jahitan Czer Agar Tidak Dijangkiti Kuman

Berpantang · berpantang · Luka Pembedahan · Produk · Testimoni · Uncategorized

5 Penderitaan Yang Mungkin Dihadapi Selepas Bersalin

Semua wanita mengidamkan untuk mengandung dan bersalin walaupun setiap kali bersalin, mesti ada yang akan terkeluar ayat macam “sakit la. Lepas nie tak nak bersalin dah” (Syu la tu…hahaha) tapi setiap kali anak dah mencecah 1 1/2 tahun, mula berfikir nak tambah anak. Tak serik kan? Mana la pernah serik nak tambah zuriat, melainkan kita… Continue reading 5 Penderitaan Yang Mungkin Dihadapi Selepas Bersalin

Anak-anak

4 Tips Ibu Menguruskan Anak Di Rumah Sepenuh Masa

Dah hampir 3 minggu anak-anak berada di rumah, berkurung tak boleh nak pergi mana-mana. Mula-mula cuti sekolah, Syu tak kisah sangatlah anak-anak tak belajar dan main handphone je, tapi bila dah sepatutnya mula sekolah, Syu dah gelisah tak keruan duduk. Asyik fikir macam mana nak pastikan anak-anak still dapat education yang sepatutnya mereka dapat di… Continue reading 4 Tips Ibu Menguruskan Anak Di Rumah Sepenuh Masa

Berpantang · Premium Product · Produk

5 Perkara Yang Paling Menakutkan Ketika Berpantang Bagi Ibu Bersalin Czer

Tahun lepas masa bersalinkan anak yang ke-5, Syu akhirnya faham perasaan mummy-mummy yang bersalin secara pembedahan ini. Memang betul la, kalau boleh Syu tak nak mengalaminya sekali lagi. Pengalaman bersalin secara czer ini memang akan Syu ingat sampai bila-bila. Perasaan sakitnya macam mana, perasaan tak boleh nak buat apa-apa masa berpantang, dan macam-macam lagi perkara… Continue reading 5 Perkara Yang Paling Menakutkan Ketika Berpantang Bagi Ibu Bersalin Czer